Kuinka luoda tehokas Google-mainoskampanja

Kirjoittaja:
Leda Agency
January 15, 2024
min read

Aloittelijan opas Google-hakusanamainontaan

Google-mainoskampanjan suunnittelu ja aloitus:

Kohderyhmän määrittely

Ensimmäinen askel tehokkaan Google-mainoskampanjan luomisessa on kohderyhmän määrittely. Ketkä ovat ne ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita tuotteistasi tai palveluistasi? Yritä luoda ainakin mielessäsi asiakaspersoona, joka auttaa sinua ymmärtämään kohderyhmäsi tarpeita ja mieltymyksiä. Persoona on ikään kuin käsitys siitä, minkälainen tyypillinen asiakkaasi on.

Kampanjan tavoitteiden asettaminen

On mahdotonta määrittää, onko kampanja onnistunut, jollei aseteta selkeitä ja ennenkaikkea mitattavia tavoitteita. Haluatko kasvattaa verkkosivustosi liikennettä, kerätä uusia liidejä tai kasvattaa myyntiä kivijalkaliikkeessäsi? Tavoitteiden asettaminen auttaa sinua suuntaamaan kampanjasi oikeaan suuntaan ja tunnistamaan, jos kampanjasi on onnistunut.

Budjetin ja aikataulun määritys

Budjetin ja aikataulun suunnittelu on olennainen osa kampanjaa. Kuinka paljon olet valmis sijoittamaan mainontaan, ja millainen aikataulu sinulla on mielessä? Ota huomioon myös sesonkivaihtelut ja erityistapahtumat, esimerkiksi tapahtumarikkaat kesät vetävät puoleensa paljon nuoria aikuisia tietyille paikkakunnille.

Avainsanojen valinta:

Kuinka tunnistaa oleelliset hakusanat

Nyt päästään itse kampanjan luontiin. Avainsanat ovat Google-mainonnan perusta. Käytä avainsanatutkimustyökaluja esim. Google Trendsiä, joka on täysin ilmainen, tunnistaaksesi ne hakusanat, joilla kohderyhmäsi todennäköisesti etsii tuotteitasi tai palveluitasi. Pienemmällä budjetilla on tarkoitus hyödyntää jokainen käytettävä euro maksimiin, näissä tilanteissa niin kutsutut pitkät avainfraasit voivat olla hyödyllisiä. Ne ovat käytännössä pidempiä ja myös usein spefifimpiä hakusanoja jotka eivät tuo lyhyempiin verrokkeihin nähden yhtä suuria mainostamisen kustannuksia. Nämä pidemmät hakutermit kohdentuvat luonnollisesti pienempään, mutta ostovalmiimpaan yleisöön, esimerkiksi "edulliset laskettelusukset" voi olla tehokkaampi kuin yksinkertaisempi ja lyhyempi "laskettelusukset."

Avainsanojen kilpailun analysointi

Tarkista kilpailutilanne avainsanojesi osalta netistä löydettävillä työkaluilla. Kilpailtujen avainsanojen hinta voi olla korkea, mutta voit löytää myös alihinnoiteltuja avainsanoja, jotka tarjoavat hyvän vastineen sijoituksellesi.

Mainosten luominen:

Mainosotsikoiden ja kuvien suunnittelu

Mainokset ovat ensimmäinen asia, jonka potentiaaliset asiakkaasi näkevät. Käytä aikaa mainosotsikoiden ja kuvien suunnitteluun. Niiden on oltava houkuttelevia ja huomiotaherättäviä, mutta myös relevantteja kohderyhmällesi. Mainosten on myös oltava riittävän selkeitä, suosi yksinkertaista kieltä.

A/B-testaus ja optimointi

Älä unohda jatkuvaa optimointia. Kokeile erilaisia mainosversioita ja seuraa niiden suoritusta. Pienillä muutoksilla voit parantaa mainostesi tehokkuutta merkittävästi.

Landing Page -optimointi:

Sopivan laskeutumissivun (landing page) valinta

Mainoksen klikkaaminen on vain puolet vaivannäöstä. Kun kävijä saapuu verkkosivustollesi, hänen on löydettävä helposti etsimänsä tiedot. Valitse sopiva laskeutumissivu, joka vastaa mainoksesi lupausta. Vältä niin sanottujen clickbait sivujen luontia, Google rankaisee nykyään niitä ankarammin esimerkiksi hakutulos sijoituksissa.

Sivuston nopeuden ja käytettävyyden merkitys

Sivuston nopeus ja käytettävyys vaikuttavat suuresti sekä kävijöiden kokemukseen että sivustosi arvoon Googlen silmissä (Kannattaa tutustua Googlen Core Web Vitals). Varmista, että sivustosi latautuu nopeasti ja että navigointi on helppoa, käytä erilaisia auditointeja tämän selvittämiseen, sillä se kuinka nopeasti pystyt lataamaan sivustosi esim. omalla puhelimellasi harvoin antaa todellista kuvaa tilanteestasi.

Budjetin hallinta ja seuranta:

Kuinka pitää budjetti hallinnassa

Budjetin hallinta on tärkeää, jotta et kuluta enemmän rahaa kuin olet suunnitellut tietylle aikavälille. Aseta päivittäinen, viikoittainen ja kuukausittainen budjetti mainoskampanjan asetuksista. Jos hallinnoit useampaa kampanjaa, voit jakaa kustannuksia eri mainosten välillä sinulle sopivalla tavalla.

Konversioiden ja ROI:n mittaus

Konversioiden seuranta on elintärkeää, jotta voit arvioida kampanjasi tehokkuutta. Google hakusanamainonnan kohdalla sinun on kytkettävä sivustollesi Google Tag seurain, joka pystyy kertomaan kuinka suuri osa kokonaisostoksista tai soitoista ovat tulleet mainoksiesi ansiosta. Tämä on oleellista määrittäessä sitä, onko mainoksesi toimivia. Ilman seurainta on mahdotonta myöskään määrittää ROI:ta eli sijoitetun pääoman tuottoprosenttia.

Mainoslaajennukset ja lisäominaisuudet:

Kuinka hyödyntää erilaisia mainoslaajennuksia (Ad Extensions)

Google tarjoaa monia mainoslaajennuksia, kuten sijaintil-, hinta- ja puhelinnumerolaajennuksia. Mainos laajennukset ovat joko informatiivisia tai vuorovaikutteisia elementtejä, jotka oikein käytettynä antavat lisää mainostilaa Googlen hakutuloksiss. Olemme kirjoittaneet blogin mainoslaajennuksien asentamisesta, johon pääset tästä.

Kilpailijoiden analyysi ja reagointi:

Kuinka seurata kilpailijoiden mainoksia

Seuraa kilpailijoidesi mainoksia ja mainosten suoritusta analysointityökaluilla. Näin voit saada ideoita omiin mainoskampanjoihisi. Jos huomaat, että kilpailija on nostanut tarjoushintaa tärkeällä avainsanalla, harkitse muita tapoja tavoittaa kohderyhmäsi jos budjetti on rajoite. Tässä tilanteessa voisi olla viisasta harkita pitkiä avainfraaseja, jotka ovat usein matalemman hintatason hakusanoja.

Raportointi ja tulosten arviointi:

Jos pyörität ainoastaan itsellesi mainoskampanjoita, ei raportointi ole aina tarpeellista, mutta se auttaa hahmottamavaan tilannettasi.

Raporttien luominen

Google-hakusanamainonnassa helpoin tapa luoda raportti on Googlen omassa hallintapaneelissa. Mene mainosryhmä-välilehdelle vasemmalla olevassa navigaattorissa. Sieltä pitäisi löytyä Auction Insights. S

Mainoskampanjasi tuottaman raaka-datan analysointi ja ymmärtäminen voi olla aluksi haastavaa, mutta aukenee pian sen jälkeen kun tutkit itsenäisesti näitä tuloksia. Muista tulkita tuloksia aina suhteellisesti kilpailijoihisi nähden.

Google-mainosstrategian olennaiset näkökohdat:

Tässä kooste olennaisimmista Google-mainonnan seikoista aloittelijalle.

1. Kilpailukykyinen avainsanastrategia: Tarkkaan harkitut ja relevantit avainsanat ovat kampanjasi perusta. Käytä avainsanatutkimustyökaluja ja analysoi kilpailua löytääksesi ne avainsanat, jotka tuovat ostovoimaista liikennettä.

2. Käyttäjäkokemus: Mainosten houkuttelevuuden ja selkeyden lisäksi varmista, että kävijät pääsevät helposti etsimäänsä tietoihin sivustollasi. Sivuston nopeus ja käytettävyys ovat keskeisiä tekijöitä sekä käyttäjälle että Googlen hakusana sijoitukselle

3. Jatkuva optimointi: Google-mainosstrategian menestyksen ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa optimointia. Kokeile uusia ideoita A/B-testauksen avulla ja seuraa tuloksia aluksi tiheästi, esimerkiksi kerran päivässä ja myöhemmin joka toinen päivä, riippuen kampanjasi kestosta

4. Kilpailijoiden seuranta: Pidä silmällä kilpailijoiden mainoksia ja strategioita. Oppiminen heidän kampanja valinnoistaan voi auttaa sinua reagoimaan älykkäästi ja säilyttämään kilpailuedun.

5. Laajennukset ja lisäominaisuudet: Hyödynnä erilaisia mainoslaajennuksia (Google Ads Extensions)

6. Raportointi ja tulevaisuuden suunnitelmat: Luo selkeitä ja informatiivisia raportteja, jotka auttavat sinua seuraamaan kampanjasi suorituskykyä. Suunnittele tulevia muutoksia kampanjaasi raporttien pohjalta jos on tarve.

Leda Agency

Modernisoidaan yrityksesi tänään